En flagstang

En flagstang er noget som findes i mange haver. Der har været en årerække hvor der ikke blev opstillet flagstænger ved nybyggerier, men den tid er forbi igen. Det er blevet populært med flag i haven.

Flagstangen

Flagstangen som står i haven findes i hvid eller træfarvet. Oftest er det den hvide flagstang som står i de danske haver.

De fleste danske flagstænger har en rød flagknop, men specielt det sidste år er der mange af de røde flagknopper som er blevet udskiftet med en mere moderne flagknop – en flagknop med LED lys og solfangere.

Denne smarte flagknop bliver opladet af solen i løbet af de lyse dagstimer og lyser på flaget når solen går ned.

Flagreglerne, som ikke er egentlige regler, siger at der ikke må flages med Dannebrog efter solnedgang, medmindre at flages holdes oplyst. Det er muligt med denne smarte LED flagknop.

De fleste flagstænger i private haver har flagsnoren igennem flagknoppen og ned langs ydersiden af flagstangen, men det er også muligt at købe en hul glasfiber flagstang hvor flaglinen er inde i flagstangen.

Træ eller glasfiber

For mange år siden var der kun flagstænger i træ, men i dag er der kommet et meget fornuftigt alternativ i form af en glasfiber flagstang.

Med en glasfiber flagstang slipper du for den vedligeholdelse som en flagstang af træ kræver.

Det er fornuftigt en gang i mellem at lægge flagstangen ned og tørre den af med lidt vand og sæbe, give den en omgang voks.

En flagstang i træ er det klassiske og romantiske valg når det kommer til flagstænger. Det var den flagstang som stod i haven i gamle dage, og derfor vælger nogen at fortsætte med denne.

Træflagstænger skal nogle gange slibes ned og males igen for at holde sig pæne og solide.

Opstilling af flagstangen

Når man skal opstille en flagstang kan man få hjælp af professionelle hvis man ikke selv er sikker på hvordan det gøres.

Du kan ofte bestille en opstilling af flagstangen sammen med selve flagstangen.

Der er forskellige typer af sokler / flagstangsfødder som kan anvendes ved opstillingen. Du kan eksempelvis købe en flagstangsfod i hårdt træ som eg eller mahogni eller en flagstangsfod støbt i beton.

En mere moderne flagstangsfod som mange vælger til en glasfiber flagstang er et vippebeslag.

Fælles for de 3 løsninger er at det støbes fast med beton i jorden.
Mange vælger at lægge fliser i en lille firkant foran flagstangen eller i belægningssten i en cirkel rundt om flagstangen, så man kan stå godt når man skal hejse Dannebrog eller vimpel/stander op og ned.

Er der bare græs rundt om flagstangen vil dette ofte være fugtigt når man tidligt om morgenen går ud for at hejse Dannebrog til tops.

Hvornår skal der flages?

Der kan flages alle dage, men de fleste dage flages der med en vimpel eller en stander.

På flagdage hejses Dannebrog til flagstangens top efter solen står op, dog aldrig før kl. 8. Dannebrog hejses ned igen inden solnedgang.

Flagning med Dannebrog sker typisk kun på flagdage og fødselsdage, men med den tidligere nævnte flagknop med LED Lys eller anden oplysning af Dannebrogsflaget kan der flages døgnet og året rundt.

Typisk ses flagning året rundt med Dannebrog kun ved virksomheder. Det er eksempelvis steder hvor der kommer mange turister som hoteller, campingpladser og lignende hvor Dannebrog hejses side om side med flag fra de lande der typisk kommer turister fra.